NL - FR - EN - DE
verlengd tot 15 maart 2015
Oudenaarde, Stad onder vuur : tentoonstelling en wandelroute home

 

BEVRIJDING: OPMARS DER GEALLIEERDEN

In de zomer van 1918 leken de kaarten geschud. De geallieerde legers waren er in het voorjaar met de hulp van de Amerikaanse soldaten in geslaagd de Duitse offensieven te weerstaan. Vanaf eind september kwam het front in België in beweging. De Duitse troepen moesten snel terrein prijs geven en op 31 oktober stonden de Franse en Amerikaanse troepen bij Oudenaarde, Eine en Melden aan de oevers van de Schelde. Voor de bevrijding van de stad was het noodzakelijk de rivier over te steken. De Duitse troepen zouden Oudenaarde echter niet zonder strijd prijsgeven.

 

Srg. Smithhissler

SMITHHISLER & BURKE

De Amerikanen trokken zich terug tot in Wannegem-Lede en er werd de soldaten wat rust gegund. Sergeant Smithhisler hoorde daar dat de legerleiding vrijwilligers zocht om de Schelde in Heurne over te steken en hij stelde zich kandidaat, samen met soldaat Burke.
Smithhisler was gekend voor zijn schranderheid en observatievermogen, zijn tekenkunst en zijn zwemmerstalent, en was dus de juiste persoon voor deze opdracht. Aan de Schelde-oever liet Smithhisler zich in het water zakken en zwom de Schelde over. Aan de overkant kon hij ongezien sluipen en nauwkeurig de Duitse posities schetsen. Hoe deze heldendaad afliep voor beiden kan je zien en horen op de tentoonstelling....

Sint-Walburgakerk

STAD ONDER VUUR

Eind oktober 1918 trokken de Duitse troepen zich ongeorganiseerd via Oudenaarde terug. Ondanks de uitzichtloosheid van hun situatie deden ze er toch alles aan om de geallieerde opmars te vertragen. Ze dynamiteerden de bruggen, het station en de spoorlijnen. Ze trokken zich terug op de heuveltoppen van Edelare en de Koppenberg om van daaruit de Franse en Amerikaanse troepen in Oudenaarde, Bevere en Eine onder vuur te nemen. De Duitse bombardementen hadden het vooral gemunt op de hoge gebouwen, bruggen en hun omgeving. Zo werd de Sint-Walburgakerk meerdere malen beschoten omdat de toren een goede uitkijkpost was. De Duitse artillerie gebruikte bij de bombardementen op de stad ook gasbommen, met vreselijke gevolgen...

 

Belgische militairen marcheren over de noodbrug Het station van Eine, na de Duitse artilleriebeschietingen in novemver 1918 Belgische militairen poseren, met op de achtergrond Huis de Lalaing Oudenaarde. Uitgebrande huizen in de Kasteelstraat.