NL - FR - EN - DE
verlengd tot 15 maart 2015
Oudenaarde, Stad onder vuur : tentoonstelling en wandelroute home

 

SPIONNEN IN OUDENAARDE

Sommige Oudenaardse inwoners wilden zich niet neerleggen bij de bezetting en gingen zich actief inzetten voor het verzet. In tegenstelling tot de Tweede Wereldoorlog ging het niet om een gewapend verzet, maar om inlichtingennetwerken. Spionnen vergaarden hun inlichtingen door het treinverkeer te observeren, met de fiets te verkennen hoeveel soldaten er op rust waren of door in herbergen te gaan waar Duitse officieren of soldaten over de vloer kwamen. Deze verslagen werden door een koerier naar een centrale plaats gebracht. Vandaar probeerden ze de informatie aan de geallieerde troepen te bezorgen. Het werk was echter niet zonder gevaar: de contraspionage draaide op volle toeren. Een agent op vier werd gearresteerd en veroordeeld.

Kom er veel meer over te weten in de tentoonstelling, en beluister er ook het luisterspel...

 

Doodsprentje van Braet

JOZEF BRAET

Jozef Braet werd geboren in 1882 te Gent. Na zijn studies rechten vestigde Jozef Braet zich als advocaat in Oudenaarde. In december 1914 werd Jozef Braet gerekruteerd als spion bij het inlichtingennetwerk “Ambulants et Gendarmes”. In 1916 viel het netwerk ten prooi aan de Duitse contraspionage. Tijdens zijn gevangenschap hield Braet een dagboek bij. Hierin had hij het vaak over de terdoodveroordeelden en zijn angsten. Toch probeerde hij zoveel mogelijk aandacht te schenken aan zijn twee dochters en vrouw. Tevergeefs probeerde hij gratie te verkrijgen.

 

Portretfoto Irma Pharazyn

IRMA PHARAZYN

Irma Pharazyn werd in Wortegem geboren in 1882. Ze verhuisde in 1909 naar Bevere om samen met haar zus Sidonie het Hotel Prince Albert aan het station van Oudenaarde uit te baten. Op 8 augustus 1917 in de namiddag werd Irma door de Duitse Geheime Politie thuis opgepakt. Ze werd per trein naar de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel overgebracht. Daar werd ze een aantal keren ondervraagd over haar betrokkenheid bij spionage, over de mannen die in het café kwamen en die bleven overnachten.